SASKONKURS.COM

                                     Alla tankar är inte lika viktiga

Det är förmodligen inget som kan rädda SAS i detta skede. Det akuta läge som nu uppstått kan ju rimligtvis inte vara något som ledningen blev varse förra veckan. Detta har SAS vetat i månader om inte år. SAS har haft en medveten taktik att tiga, tiga, tiga och tiga tills det bara är en vecka kvar av bolagets existens. På så vis kan SAS  genom chocktaktik, pressa de anställda maximalt till eftergifter i förhandlingar.

Konkursen är förmodligen bara dagar om inte timmar iväg. Pilotfacket säger nej, styrelsen sitter i krismöte med bankerna på en söndagskväll, och SAS beordrar att alla planen ska vara fulltankade så de kan flyga hem igen om konkursen inträder när de är borta. De uppmanar personalen att ta med sig extra pengar till uppehälle om de blir kvar utomlands. Då undrar jag om inte personalen värdesättas lika mycket som planen? Borde inte SAS se till att personalen har så det räcker, om de på grund av att arbetsgivaren har misskött bolaget inte kan komma hem i tid?

SAS tänker på planen, men inga tankar finns på personalen. Vem vet, det kanske vittnar om just den attityden som nu sett till att SAS inte fungerar och det ligger i samma linje som den medvetna chocktaktiken och beläggande av munkavel på personalen.

Det är dags att lägga ner SAS, tyvärr. Synd för alla anställda, men jag tror att deras framtid är förhållandevis ljus i alla fall. Det finns flera välskötta flygbolag som står redo att fylla det tomrum som SAS lämnar efter sig. Deras expansion ger nya arbeten för före detta SAS personal. Det är nog bara ett mirakel som kan rädda SAS i nuläget.