Skolinspektionen får bakläxa

Kungen och Drottningen med Prins Carl Philip vid Lundsberg där Carl Philip var elev.

Som jag tidigare skrivit så är Skolinspektionens beslut att stänga Lundsberg ett dåligt och lagvidrigt beslut, som endast åstadkommit en försämring av utbildningen för eleverna på skolan. Skolinspektionen inte har laglig auktoritet att utöva tillsyn över elevernas boende. Nu går Förvaltningsrätten på samma linje som mig. Förvaltningsrätten skriver:


"Vid den bedömningen konstaterar förvaltningsrätten att utredningen inte ger stöd för att utbildningen eller skolverksamheten innebär en risk för elevernas säkerhet."


Ann-Marie Begler och Skolinspektionen har helt enkelt gjort fel, de har agerat emot lagen. Professor Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt tror att ärendet kommer överklagas till högsta instans. Det återstår att se.


Jag tror inte att Ann-Marie Begler ställer sin plats till förfogande, så som hon borde göra efter detta spektakel. Det finns väl anledning att utgå ifrån att den inkompetens som hittills uppvisats knappast helt plötsligt kan frambringa något vettigt beslut i den frågan. Hon har utövat tillsyn över Lundsberg i månader utan att förstå det lagliga ramverket hon har att hålla sig till. Kanske om Ann-Marie Begler själv hade gått på Lundsberg, så hade hon haft den nödvändiga förmågan att utföra sitt arbete på rätt sätt.

Lundsbergs styrelse agerade lite väl halsstarrigt och förhastat om än hedervärt när man ställde sina platser till förfogande och sparkat rektorn utan att först invänta om Skolinspektionens agerande var lagenligt över huvudtaget. Det handlar om att ta ansvar. Ann-Marie Begler har mycket att lära av detta agerande av Lundsbergs styrelse som utgör ett praktiskt exempel på den "värdegrund och kultur" som Ann-Marie Begler finner så motbjudande. En sak som man kanske kan lära sig av det här är att inte agera omedelbart innan rättsläget på grund av myndighetsbeslut är klargjort .